Biomagnetizam - efekat mobilnih telefona na zdravlje ljudi



Biomagnetizam – efekat mobilnih telefona na zdravlje ljudi

Uzimajući u obzir činjenicu da su ljudske ćelije naelektrisane i da magnetna polja menjaju njihovo funkcionisanje, da električni aparati (koji oko sebe stvaraju magnetna polja) utiču negativno na naš organizam? Ovo posebno važi za mobilne telefone, čiji je broj poslednjih godina eksplozivno porasao.
Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje zračenje mobilnih telefona kao “potencijalni karcinogen”  kod osoba koje ga dugo i često koriste. Umereno korišćenje mobilnih telefona nije izgleda povezano sa nastajanjem tumora mozga, ali izaziva promene u električnoj aktivnosti mozga. 
Velika studija iz Finske sprovedena od strane vladine agencije Radiation and Nuclear Safety Authority  je utvrdila da sat vremena izlaganja zračenju mobilnog telefona izaziva potencijalno oštećenje ćelija. Krvni sudovi su se sužavali (potencijalno opasno za osobe sklone moždanom udaru), a krvno-moždana barijera (koja sprečava prodiranje u mozak štetnih materija) je postajala prospustljivija. Ponavljano izlaganje može da dovede do kumulativnog oštećenja mozga, zaključak je ove studije. Profesor Dariusz Leszczynski, koji je vodio stduiju kaže “masivna upotreba mobilnih telefona dovodi do bombardovanja mozga zračenjem veliki deo dana”. Ne znamo kakve će biti dugoročne posledice ovih zračenja.
Studija iz Švedske je pronašla povećanu učestalost astrocitoma (malignog tumora mozga) u osoba koje su koristile mobilni telefon preko 10 godina. Ljudi koji su počeli da koriste mobilne telefone kao tinejdžeri, posle 10 godina korišćenja imaju 4,9 puta veći rizik od nastanka astrocitoma. Sličan efekat imaju i bežični telefoni, rizik od tumora je bio 3,9 puta veći. Iako studija u Engleskoj, koja je trajala dve godine, nije pokazala povećanje učestalosti malignih tumora, njen rukovodial ukazuje da ne bi trebalo davati mobilne telefone deci. Njihova lobanja je tanka, pa je samim tim zračenje mozga neuporedivo veće.





Slika 1. Zračenje  koje izazva mobilni tlefon u dece i odraslih
Ako se posmatraju svi uzrasti korišćenje mobilnih ili bežičnih telefona duže od 10 godina povećava rizik od astrocima za 30-40%..Iako dvogodišnja studija u Velikoj Britaniji, nije pokazala ovakve rezultate, nej rukovodilac kaže da se podaci odnose samo na odrasle. Lobanja deteta je znatno tanja, pa samim tim zračenje mobilnih telefona ima veće efekte na mozak deteta.



Slika 2. Promene u frekvenci moždanih talasa pod uticajem zračenja mobilnog telefona. Crna linija su frekvence normalnog mozga, crvena linija pokazuje promene tokom telefoniranja (vidljiv nagli porast aktivnosti pri nižim moždanim frekvencama), normalizacija posle primene slušalica.

Studija iz Holandije je pratila elektroencefalogram (beleženje električne aktivnosti mozga) u 31 osobe koje su bile izložene 3G signal mobilnog telefona 15 minuta. Došlo je do promene EEG odmah na početku korišćenja. Francuska studija 2015 je pokazala da zračenje mobilnih telefona menja alfa talase mozga, a Italijanska studija iz 2013 je pokazala izmenjenu moždanu aktivnost posle 45 minuta telefoniranja.

Slika 3. Negtivni efekti zračenja mobilnih telefona na organizam,

Studija iz Turske je pokazala da pacovi, izloženi delovanju mobilnih telefona imaju manje nervnih ćelija, a kasnije imaju oštećenja jetre, mozga, gonada, očiju.Nova studija sa Yale University pronalazi da prenatalno izlaganje dovodi do poremećaja u smislu hiperkativnosti u kasnijem dobu. Istraživanje sa National Institute of  Drug Abuse pokazuje da samo 50 minutarazgorova mobilnim telefonom remeti metabolizam glukoze u ćelijama mozga. Spermatozoidi u muškaraca koji često koriste mobilni telefon imaju tri puta kraći životni vek, a njihova DNK pokazujje brojna oštećenja.
Dakle, koje su bolesti koje su povezivane za prekomernom upotrebom mobilnih telefona su oštećenje spermatozoida, oštećenja DNK, osteoporoza, disfunkcija imunog sistema, oštećenja u fetusa. Mnogi autori smatrraju su mobilni telefoni , ako ne uzrok, ono factor pogoršavanja Alzheimerove bolesti, autizma,tumora mozga i dojke.
European Research Institute for Electronic Components u Bukureštu ukazuje da studije potvrdjuju da mobilni telefoni mogu izazvati oštećenja miokarda. Takodje, osobe sa ugradjenim pejsmejkerima bi trebalo da obrate pažnju, jer zračenje iz telefona može da pormeti rad uredjaja (ali i drugih medicinskih uredjeja). Seteti se upozorenja da se mobilni telefoni isključuju u avionu. Prekomerna upotreba mobilnih telefona može dovesti do stvaranja kamena u bubrezima.Efekat je izgleda izazvan curenjem hemoglobina iz eritrocita, izazvanim delovanjem mikrotalasa. Jedna studija iz Švedske, Lunda, ukayuje da telefoniranjem mobilnim telefonom olakšava prodiranje toksina iz okoline u mozak.Šta je zaključak, koristite mobilni telefon za ono čemu je namenjen, da razmenite neophodne informacije. 

Poštujte sledeće preporuke:
Kada telefonira držite mobini što dalje od sebe
Ne držite mobilne uz uvo
Trudne žene ne bi trebalo da ga drže na stomaku
Nikada ne telefonirajte u kolima sa telefonom na uvu, jer tada telefon najviše zrači (prebacuje se sa jednog na drugi repetitor mobilne mreže)
Isključite ruter za WiFi preko noći
Jedite voće I povrće pred spavanje, da oporavite DNK.


Коментари

  1. Da li mobilni telefon jednako zraci za vreme razgovora i za vreme koriscenja interneta?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da ne. Dok ste na internetu, mobilni komunicira sa ruterom koji Vam je blizu, dok za vreme razgovora telefon je emisiona stanica koja mora da primi i emituje signal do najbliže bazne stanice.

      Избриши
    2. U principu zrači više kada razgovarate i kada koristite mobilni internet. Ako koristite kućni internet zračenje je mnogo manje.

      Banetu hvala za tekst. Borimo se da se na kutije pri kupovini mobilnih postavi natpis da mogu da ugroze zdravlje, ako se pravilno ne koriste, slično kao na kutijama od cigareta.

      Zračenje mobilnog je klasifikovano kao mogući uzročnik zdravstvenih problema, ali se očekuje uskoro da se klasifikuje kao verovatni uzročnik zdravstvenih problema.

      Избриши
  2. Ja bih dodao jos neke stavke o korišćenju mobilnog telefona iz priručnika "Mobilni nije opasan ako znaša da ga koristiš", naravno prekopiraću samo, što je već dosta i Bane napisao:

    - Umanjiti upotrebu mobilnog telefona. Poziv od 2 minuta značajno menja električnu aktivnost mozga. Takođe, povećava se temperatura mozga.

    - Koristite SMS kada je to moguće umesto poziva.

    - Ne dozvoljavati deci da koriste mobilni telefon osim u hitnim slučajevima. Dečija lobanja je više podložnija delovanju štetnog zračenja i ta zračenja ulaze dublje nego kod odraslih, pa je i štetnost veća.

    - Koristit slušalice za mobilni i to one koje koriste savitljive cevčice za prenos zvuka (pogledajte sliku na teksta). Obične žičane slušalice mogu imati funkciju prijemnika za okolna zračenja tako da se sa njima efekat štetnosti povećava. Korišćenje blututa (bluetooth) se ne preporučuju i ako ima manju snagu zračenja od mobilnog telefona.

    - Ne preporučuje se nošenje u džepovima ili donjim delovima tela. Donji deo tela ima bolju provodljivost ovog zračenja i time veću apsorpciju. Ovo može oštetiti reproduktivne organe što dovodi do neplodnosti. Najbolje je nositi ga u torbi.

    - Kada pozivate važno je da ga ne prislanjate na uvo dok se ne uspostavi veza, jer u toku uspostavljanja veze zračenje je najveće!!! Ako je telefon sa slušalicama isto ne treba stavljati slušalicu u uvo dok se veza ne uspostavi.
    Najbolje je javiti se posle trećeg zvona.

    - Ne koristiti na mestima koja su zatvorena i imaju metalnu konstrukciju (liftovi, vozila... ), jer mobilni aparat troši više energije da bi uspostavio i održao vezu, a time se zračenje povećava.

    - Izbegavati pozive kada je baterija skoro istrošena (battery low), jer je potrebno više vremena da se uspostavi veza i time se zračenje produžuje.

    - Kupujte mobilne telefone koji imaju istaknutu SAR vrednost na pakovanju i koje su u propisanim granicama, najbolje ispod 0,6 W/kg.

    - Korisiti samo mobilne uređaje koji imaju EMF zaštitu. Poželjno je ne kupovati polovne mobilne uređaje ili uređaje koji nisu provereni.

    - Koristiti namirnice koje imaju dosta antioksidanata, jer oni štite organizam od mikrotalasnog zračenja.

    ОдговориИзбриши
  3. Zašto se proizvode ili Bar nek proizvođači smanjiti jačinu zračenja

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

O multiploj sklerozi

Afektivna imunologija (imunologija i emocije)

Soda bikarbona, vagus i imunitet